Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο θα συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας τους, δράσεις που συχνά παραμελούνται τόσο εξαιτίας του υψηλού κόστους όσο και εξαιτίας του καθημερινού φόρτου εργασίας των στελεχών τους. Το καινοτόμο σύστημα θα αποτελέσει την πρώτη εφαρμογή Blockchain σε συνεργασία με πρότυπα GS1 EPCIS στην Ελλάδα. Μια σημαντική εξέλιξη του παρόντος καινοτόμου συστήματος είναι και το γεγονός ότι θα λειτουργεί αποκεντρωμένα και θα είναι διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκονται οι χρήστες. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών, θα αποφεύγουν την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων μέσω των Η/Υ της ίδιας της εταιρείας, εκμηδενίζοντας κόστη που έχουν να κάνουν με την απόκτηση του συστήματος, την συντήρηση, τις άδειες, τις υπηρεσίες υποστήριξης καθώς και ενδεχόμενης αγοράς εξοπλισμού (Hardware). Επιπλέον οφέλη του συστήματος όταν εξελιχθεί ως εμπορικό προϊόν αναμένονται να είναι οι ευέλικτες πληρωμές και η προσβασιμότητα από παντού. Η πληρωμή για χρήση του συστήματος θα γίνεται σε περιοδική βάση σύμφωνα με το μοντέλο Pay As You Go (PAYG) στο οποίο εφαρμόζονται χρεώσεις ανάλογα με την χρήση. Αντίθετα, τα κλασσικά συστήματα έχουν κόστη αγοράς, εγκατάστασης που πλέον αντικαθίστανται από μία και μοναδική συνδρομή. Επίσης, από την στιγμή που η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων θα παρέχονται μέσω διαδικτύου, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή (Η/Υ, Smartphone, Tablet) συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και από οποιαδήποτε τοποθεσία, δημιουργώντας έτσι μια νέα αποκεντρωμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

blocks

Κοινή πεποίθηση όλων των εταίρων είναι πως το έργο παρουσιάζει την αναγκαία δυναμική για τη συμβολή στην άμεση ευθυγράμμιση με τις συνολικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει ένα σταθερό και συνεκτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία και την έρευνα. Στόχος είναι η παραγωγή γνώσης, εργαλείων και προϊόντων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αναπαραχθούν από ένα μεγάλο αριθμό χρηστών, προκειμένου έτσι για να γίνουν χρήσιμα για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Για την εκτέλεση του έργου έχουν σχεδιαστεί έξι ενότητες εργασίας και ένα σύνολο δραστηριοτήτων ανάπτυξης και έρευνας που στοχεύουν στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσα από την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος αντιμετώπισης της παραποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η απώλεια πωλήσεων ετησίως λόγω του παραεμπορίου είναι περίπου 17 δις ευρώ, ενώ μόνο από τη παραποίηση ανέρχεται σε 2,1 δις ευρώ. Το σύνολο των θέσεων εργασίας που χάνονται ετησίως ανέρχεται σε 84.000, 24.000 από τις οποίες οφείλονται καθαρά στο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση όσον αφορά τη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας παραποιημένων προϊόντων και στην 4η θέση όσον αφορά τις απολεσθείσες πωλήσεις. Οι 5 κλάδοι με τη μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων στην Ελλάδα είναι τα φάρμακα, τα είδη ένδυσης, τα καλλυντικά, τα έξυπνα τηλέφωνα, τα τρόφιμα και τα ποτά (OECD/EUIPO, 2016).
  • Η προστασία της υγείας των καταναλωτών, δεδομένου ότι η παραποίηση των τροφίμων και των ποτών εμπεριέχει πέρα από οικονομικές συνέπειες και εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους για την υγεία.
  • Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας όπως αυτή θα προκύψει από τις δράσεις κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των αποτελεσμάτων του έργου. Το σύστημα θα συμμορφώνεται με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (GDPR).
  • Η αύξηση της ασφάλειας της μεταφοράς των δεδομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της χρήσης του συστήματος αυτού που θα αξιοποιεί την τεχνολογία blockchain για την καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση και διαμοιρασμό των δεδομένων.
  • Τόσο το ερευνητικό εργαστήριο (ΕΟΠ/ΕΜΠ) όσο και οι βιομηχανικοί φορείς που συμμετέχουν στο έργο (OPTIMUM, GS1, CENTIVA) αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη μέσα από τη συνεργασία τους, ενοποιώντας τις δεξιότητες και την εμπειρία τους, ενισχύοντας έτσι τη μέγιστη απόκτηση νέας γνώσης και εμπειρίας. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό το δίκτυο έρευνας που θα δημιουργηθεί και θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου και οι εταίροι του έργου δεσμεύονται να διατηρηθεί ενεργό και μετά το πέρας του.
  • Ο GS1 Association Greece μέσα από το δίκτυο των πολυάριθμων μελών της θα μπορέσει να προωθήσει ενεργά το νέο σύστημα, ενημερώνοντας εταιρείες για τις δυνατότητες του συστήματος και τα οφέλη που αυτό προσφέρει. Η εμπορική προώθηση του προϊόντος μπορεί να επεκταθεί και στο εξωτερικό μέσω του GS1 Global.
  • Η εταιρεία OPTIMUM που ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία του blockchain, συμμετέχοντας ήδη σε δύο σχετικά Ευρωπαϊκά Ερευνητικά έργα (NRG5 και SOFIE), θα ενισχύσει την τεχνογνωσία της και την παρουσία της στην αγορά στην αγορά προσφέροντας προηγμένες λύσεις blockchain συστημάτων για την υποστήριξη των Logistics. Επίσης και η εταιρεία αυτή θα προωθήσει το προϊόν στην Ευρώπη μέσω του δικτύου των πελατών που έχει. 
  • Στο πλαίσιο του έργου θα συνταχθεί λεπτομερές σχέδιο (Business Plan) για την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό/Διεθνές επίπεδο.

Εκτύπωση   Email