Το έργο παρέχει λογισμικό για την αντιμετώπιση της παραποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα προϊόντων διαφόρων ειδών. Εστιάζει σε κατηγορίες προϊόντων που παραποιούνται συχνότερα και που ο άνθρωπος καταναλώνει ο ίδιος όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά καθώς σε αυτά εμπεριέχονται πέρα από τις οικονομικές ζημιές και ιδιαίτερα σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία. Το λογισμικό επιτρέπει μέσω της τεχνολογίας blockchain και των προτύπων GS1 EPCIS την καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση και διαμοιρασμό των δεδομένων δημιουργώντας μια αποκεντρωμένη και ασφαλή εφοδιαστική αλυσίδα.
Το λογισμικό προσφέρεται σαν υπηρεσία BaaS (Blockchain as a Service) στις επιχειρήσεις - χρήστες του. Τέτοιου είδους συστήματα δεν έχουν εφαρμοστεί στις ελληνικές εταιρείες, μέχρι και σήμερα, και επομένως το σύστημα θα αποτελέσει μια πρωτοποριακή προσέγγιση που μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της πορείας του πρωτότυπου που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου ως εμπορικό προϊόν. Η καινοτόμα υλοποίηση μεθόδων και τεχνικών της επιχειρησιακής έρευνας, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές καινοτομίες που συμπεριλαμβάνει το σύστημα θα κατοχυρωθούν ως ευρεσιτεχνία και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν προβλεφθεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το λογισμικό έχει την δυνατότητα ολοκλήρωσης με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα των εμπλεκόμενων στην εφοδιαστική αλυσίδα επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τους. Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε εταιρείες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών προκειμένου να ληφθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του. Η ελληνική αγορά συστημάτων λογισμικού προστασίας ενάντια στις παραποιήσεις των προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει απλοϊκές λύσεις ιχνηλασιμότητας που συνήθως περιορίζονται στον εντοπισμό των διαδρομών των οχημάτων. Εξάλλου, απουσιάζουν από την Ελληνική αγορά λύσεις λογισμικού για την ιχνηλασιμότητα που να βασίζονται σε διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα όπως τα πρότυπα GS1 και συγκεκριμένα το πρότυπο GS1 EPCIS (Electronic Product Code Information Services) που υιοθετείται στο σύστημα. Το σύστημα προστασίας απέναντι στην παραποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών θα δοκιμαστεί σε πραγματικά προβλήματα ιχνηλασιμότητας και θα τελειοποιηθεί ώστε να είναι έτοιμο προς εμπορική χρήση.
Οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης του έργου θα κάνουν το νέο σύστημα γνωστό σε βιομηχανικούς χρήστες και εταιρείες συμβούλων. Βέβαια, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου μετά την ολοκλήρωσή του. Η OPTIMUM θα προωθήσει το νέο blockchain σύστημα σε ένα μεγάλο αριθμό πελατών στην Ελλάδα και την Ευρώπη (που ήδη δραστηριοποιείται), ενισχύοντας την γκάμα των προϊόντων της που αφορούν πληροφοριακά συστήματα Logistics. Αναμένεται ότι η πλήρης εκμετάλλευση του νέου συστήματος θα επιτευχθεί εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση του έργου. Εξαιτίας της σημαντικής θέσης που καταλαμβάνει η μεταφορά εμπορευμάτων στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα αλλά και των οικονομικών απωλειών που υφίσταται η αγορά λόγω των παραποιήσεων, η υλοποίηση του νέου συστήματος αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση των εταιρειών που θα το χρησιμοποιήσουν, οδηγώντας τις σε αυξημένα μερίδια αγοράς και κέρδη. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες οδηγώντας σε μία σημαντική πελατειακή βάση εντός του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι κάτω από τον αναμενόμενο μέσο όρο του ερευνητικού προγράμματος, αποτελώντας μια ερευνητική προσπάθεια με υψηλή αξία σε σχέση με το κόστος υλοποίησής της. Το τελικό σύστημα θα προσφέρει αυξημένη λειτουργικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι φιλικό προς τον χρήστη και προσιτό για εταιρείες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών.
Το blockchain σύστημα θα προσφερθεί σε πολύ ελκυστική εμπορική τιμή, σε σχέση με τα πακέτα λογισμικού που προσφέρουν οι εταιρίες λογισμικού του εξωτερικού, ώστε να αποκτήσει το επιθυμητό μερίδιο αγοράς. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain, θα το καταστήσει ιδιαίτερα ασφαλές και ανταγωνιστικό σε σχέση με το λογισμικό των διεθνών εταιρειών λογισμικού. Σύμφωνα με μια σύντομη ανάλυση βιωσιμότητας που διεξήχθη, το κόστος του έργου μπορεί να αποσβεστεί σε τρία έως τέσσερα χρόνια αν εφαρμόζεται σε δέκα εταιρείες το χρόνο με μέσο ετήσιο κόστος ανά εταιρεία τα 10.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται κόστη αναβάθμισης.