Η μεθοδολογία υλοποίησης που ακολουθείται έχει σαν βάση δύο κύριες φάσεις.
- Η πρώτη είναι, η εύρεση και η αξιολόγηση των απαιτήσεων του συστήματος, των μεθόδων και των τεχνικών που θα υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παραποίησης των προϊόντων, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain για την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια των δεδομένων. Στη φάση αυτή περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός των απαιτήσεων του νέου συστήματος.
- Η δεύτερη φάση είναι η ανάπτυξη, η δοκιμή και η επικύρωση του πρωτότυπου συστήματος σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας.
Ακουθούν αναλυτικά βήματα που ακολούθησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε κάθε φάση:
Στη πρώτη φάση πραγματοποιείται, από το ΕΜΠ και τον GS1, λεπτομερής ανασκόπηση του ερευνητικού πεδίου για το πρόβλημα της παραποίησης των προϊόντων, εστιάζοντας στα τρόφιμα και τα ποτά, μια κατηγορία προϊόντων που συχνά υπόκεινται σε τέτοιου είδους παραποιήσεις με συνέπειες τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην υγεία των καταναλωτών.
Επίσης, ερευνώνται μέθοδοι και τεχνικές ιχνηλασιμότητας των προϊόντων ώστε κάθε ένα προϊόν να μπορεί να ανιχνευτεί μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, διερευνώνται από την OPTIMUM, μέθοδοι και τεχνικές ενσωμάτωσης της τεχνολογίας του Blockchain για την καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση και διαμοιρασμό των δεδομένων.
Στην συνέχεια, η ανάλυση η οποία γίνεται σε συνδυασμό με την εξέταση ενός συνόλου πραγματικών προβλημάτων ιχνηλασιμότητας οδηγεί στη διαμόρφωση των επιχειρησιακών διαδικασιών ιχνηλασιμότητας (use-cases) και στον σχεδιασμό των προδιαγραφών του συστήματος σύμφωνα με τα πρότυπα GS1 EPCIS.
Το επόμενο βήμα είναι μία λεπτομερέστερη αξιολόγηση και ανάλυση των μεθόδων και τεχνικών που εντοπίζονται κατά τη βιβλιογραφική ανασκόπηση ώστε να εντοπιστούν πτυχές και τεχνικές που εναρμονίζονται στο πρόβλημα της παραποίησης των προϊόντων. Παράλληλα, οριστικοποιείται η επιλογή των τεχνολογιών πληροφορικής που αξιοποιούνται στην ανάπτυξη του συστήματος προστασίας απέναντι στην παραποίηση καθώς και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας του Blockchain με στόχο την ασφαλή και διάφανη διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων που λαμβάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Στη δεύτερη φάση, το σύνολο των επιλεγμένων μεθόδων και τεχνικών, υλοποιείται από την OPTIMUM σε συνεργασία με την CENTIVA σε ένα ενοποιημένο λογισμικό, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής. Το λογισμικό αυτό, είναι ικανό να διασφαλίσει την ασφαλή, χωρίς παραποιήσεις, διακίνηση προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών. Αποτέλεσμα είναι, το σύστημα που αναπτύσσεται να χρησιμοποιείται ως αποκεντρωμένη πλατφόρμα, προσβάσιμη και ελεγχόμενη από απόσταση, η οποία λειτουργεί απομακρυσμένα και προσφέρεται σαν υπηρεσία BaaS (Blockchain as a Service). Κατόπιν, οι διάφορες μέθοδοι και τεχνικές που ερευνήθηκαν στην πρώτη φάση, δοκιμάζονται σε παραγωγική επιχείρηση αλλά και στην εταιρεία Synergy-Logistics που συνεργάζονται μέσω υπεργολαβίας με τον GS1. Μέσω της διαμόρφωσης σεναρίων ελέγχου και της προσομοίωσης στις επιχειρήσεις αυτές, ελέγχεται, με τη συνεισφορά της CENTIVA, τελικά η αποτελεσματικότητα των μεθόδων και των τεχνικών που επιλέχθηκαν για το σύστημα.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων σε μεγάλο εύρος εγχώριων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων είναι το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του συστήματος. Επιπλέον, αξιολογούνται οι δυνατότητες περαιτέρω χρήσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου και σε επιχειρήσεις άλλων χωρών, δεδομένου ότι ο GS1 είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός επιχειρήσεων. Η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου σε στοχευόμενες ομάδες περιλαμβάνει: δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια και σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και στον επαγγελματικό τύπο, παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου σε μορφή αναφοράς, φυλλαδίου και poster, ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου, δομημένο σχέδιο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων, ιστοσελίδα του έργου, η οποία έχει δημιουργηθεί από τους πρώτους μήνες εκτέλεσης του έργου και ανανεώνεται συνεχώς.
Για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, εκτός από το επιστημονικό υπεύθυνο και τον συντονιστή του έργου, έχουν οριστεί υπεύθυνοι/ συντονιστές ανά ερευνητικό φορέα και υπεύθυνοι ανά ενότητα εργασίας, οι οποίοι συνεργάζονται μέσω μιας τυπικής και αποτελεσματικής οργανωτικής δομής Διοίκησης Έργου και Διαχείρισης Κινδύνων.